Ørsdalen – en bortgjemt perle

Ørsdalen er en av Sør-Rogalands vakreste naturperler med en rekke turløyper. Det finnes gode parkeringsmuligheter hvis du kommer med bil, f.eks. med den gamle skulen midt i dalen. I tillegg til fotturer kan du også få guidet tur i de nedlagte gruvene på Hovland. For turforslag, se link fra ut.no under.

Ørsdalen – Hunnedalen

Mjåvassknuden

Gruvene i Ørsdalen

Gruvedrifta kom i gang oppe på Hovlandsheia på sørsida av Ørsdalen like etter år 1900. Det vart leita etter mineralane molybden og wolfram. Engelskmennene starta stordrift i 1905, men gjekk konkurs etter berre tre år. Nye eigarar satsa på ny, men måtte gje opp i 1912. På slutten av 1. verdskrigen var det god etterspurdnad og høge prisar på metall. Då arbeidde det over 100 mann i gruvene. Under 2. verdskrig vart det på ny leita etter drivverdige forekomstar, men arbeidet stoppa opp, og gruvedrifta vart aldri kommersialisert.

Når M/K Ørsdølen arrangerer søndagsturar i juli og august, kan ein også delta på guida turar til Ørsdalen gruver. Sjå Bjerkreim kommune si nettside, eller nettstad for M/K Ørsdølen, for mer informasjon

Historia om gruvedrift i Ørsdalen.

Kategorier: Turar

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

nb_NONorwegian
nb_NONorwegian